Kako izbrati prave nogavice?

hummel športne nogavice

Različnih vrst nogavic je skoraj nešteto, saj jih uporabljamo za številne različne namene. Ob nakupu športnih nogavic je zelo pomembna izbira pravih materialov, oziroma njihova sestava.  Zato vam predstavljamo lastnosti in prednosti nekaj najbolj pogosto uporabljenih materialov. Surovinska sestava športnih nogavic,  ki nepogrešljiv in zelo pomemben del športne garderobe je izjemno pomembna.

 

KLIKNI za nakup!

 

 

Kako izbrati prave nogavice?

Še iz časov naših babic poznamo oba, že tradicionalna materiala, ki jih pri izdelavi nogavic uporabljajo od nekdaj. To sta bombaž in volna. Vendar pa oba naravna materiala za športne nogavice nista najbolj primerna in športnikom povzročata številne težave, kot so prekomerno vpijanje znoja, ki povzroča dodatno in predvsem nepotrebno trenje zaradi katerega pogosto nastanejo žulji.

 

Bombaž

Bombažne nogavice so ponavadi nekoliko cenejše, vendar pa večinoma hitro izgubijo obliko. Poleg  tega tkanina absorbira nesorazmerno količino znoja. To je za športnike seveda  slabo,  ker se  zaradi tega noge pregrevajo. Zaradi tega prihaja do povečanega trenja nog v obuvalu, hkrati pa kombinacija vode in toplote ustvarja popolno okolje za nastanek gljivic in neprijetnih ter predvsem bolečih žuljev.   Številni športniki se zato raje izogibajo športnim nogavicam, ki imajo previsok odstotek bombaža.

Za reševanje problemov, ki nastanejo pri trenju, toploti in znoju, so športne nogavice običajno sintetične mešanice, ki združujejo naravna vlakna z umetnimi.

Umetna vlakna omogočajo odvajanje znoja od kože in hkrati omogočajo, da ta izpari skozi obutev, oziroma športni copat. Vlakna morajo biti hidrofobna, saj se  tako poveča prenos znoja .

 

Najlon

Najlon je polimer, znan po trajnosti in odpornosti. Primeren je za nogavice, ki se veliko potegujejo in raztezajo. Vendar pa absorbira relativno veliko količino vode v primerjavi z drugimi sintetiki.

 

Poliester

Poliester je polimer, ki  je zelo odporen na obrabo. Poliestrske nogavice veliko bolje absorbirajo znoj kot najlon, pri čemer imajo tudi boljšo zračnost.  Običajna okrajšava za poliester v tekstilni industriji je PES.

 

Elastan / Spandex / Lycra

Gre za isti material različnih proizvajalcev. Znan je po svoji izjemni prožnosti. Ravno zaradi teh njegovih lastnosti je nepogrešljiv del surovinske sestave športnih nogavic. Vendar pa bodite pozorni, da je v sestavi nogavic manj kot 5% elastana, saj lahko prevelik odstotek poslabša prekrvavitev nog. Izjema so kompresijske nogavice.

 

Poliamid

Da bi še naprej obdržali prvotno obliko športnih nogavic, je poliamid v številnih športnih nogavicah zelo pomemben del sestave. Še bolj pa zaradi prepotrebnega udobja nošenja nogavic, ki ga poliamid, ki je vrsta najlona, zagotavlja. Ena od ključnih vlog, ki jo ta, sicer sintetični material opravlja je tudi zmanjšanje trenja in vlažnosti nog.

 

Polipropilen

Polipropilenska vlakna se v tekstilni industriji uporabljajo že od leta 1970. Gre za izjemno lahek in odporen material. Ne vpijajo znoja, vendar to ni slabost, saj hkrati omogočajo učinkovit prenos vlage. Poleg tega imajo izjemne termične lastnosti ohranjanja toplote. Včasih se material uporablja kot notranja podloga za nogavice.

Športne nogavice z bolj tehnično surovinsko sestavo so seveda nekoliko dražje, vendar pa je uporabniška izkušnja nošenja športnih nogavic - če bi lahko izbirali namesto vas - hummel Tech neprimerno boljša.

Slednje sestavlja 10% bombaža, 10% poliestra, 77% poliamida in 3% elastana, kar zagotavlja optimalen nadzor vlažnosti no, za nameček so antibakterijsko obdelane, s čimer se zavira razmnoževanje glivic in širjenje neprijetnega vonja. Ojačan je prstni in petni del, kar je ob velikih pritiskih in številnih skokih velika prednost, seveda v kombinaciji s primernim športnim copatom. Za dodatno ojačitev poskrbi rebrasti efekt na spodnjem delu stopala. Nogavici sta poleg tega označeni, tako da točno vest katera se prilega levi in katera desni nogi. Izkusite vrhunsko udobje nošenja nogavic.

 

KLIKNI za nakup!

Dodaj odgovor

Najbolj prodajano