Boj za ranljiva dekleta v Sierra Leone

Vsi si zaslužijo igrati rokomet na pravem rokometnem igrišču

Sierra Leone je obmorska država na zahodu Afrike in v celi državi imajo le eno pravo rokometno igrišče! Nepredstavljivo, kajne? Pri hummlu smo mnenja, da si vsi rokometaši, pa naj bodo amaterski ali pa profesionalni igralci, zaslužijo igrati na pravem rokometnem igrišču. Z namenom, da pomagamo zgraditi nova rokometna igrišča, bomo organizaciji HAND donirali 1% decembrskega spletnega prometa na hummel.net. HAND je kratica za »Handball For A New Destiny« oziroma »Rokomet za novo, boljšo prihodnost«, in je neprofitna organizacija, ki si prizadeva zgraditi rokometna igrišča za dekleta po državi Sierra Leone.

Igrišča, sestavljena iz peska in kamnov

Za večino deklet v razvitejših državah je popolnoma samoumevno, da se rokomet igra na pravih rokometnih igriščih, a žal so na svetu tudi države, kjer si morajo dekleta, ki želijo igrati rokomet, izdelati rokometna igrišča iz gradiv, ki jih imajo pri roki, torej igrajo na pesku, gole in črte pa si označijo s kamni. S tem kažejo ljubezen in predanost do športa, do igre. Menimo, da si ta dekleta, kot tudi ostala po svetu, zaslužijo igrati na pravih igriščih, o čemer so do zdaj lahko le sanjale. Odločili smo se, da jim te sanje pomagamo uresničiti, da bodo lahko igrala na igriščih, prekritih s cementom, s pravimi goli in natančnimi črtami.

 

Spreminjamo svet skozi šport – to je poudaril tudi izvršni direktor podjetja hummel in pravi, da smo ekipa hummel ponosni, da smo postali del tega projekta, saj s tem pripomoremo k ustvarjanju rokometne skupnosti, kjer bodo dekleta še bolj povezana in skupaj še močnejša. Poudaril je tudi, da so dekleta do zdaj igrala v težkih razmerah, ki so tudi nevarne za njihovo zdravje, zato smo veseli, da jim lahko omogočimo varne razmere.

Rokomet za boljše življenje

Leta 2019 je bil uradno ustanovljen projekt organizacije HAND z namenom prizadevati si za vključevanje deklet v rokomet. HAND uči dekleta o pravilih igre, jim omogoči rokometno opremo in celo ustanavlja rokometne klube, kjer se dekleta redno srečujejo in se neformalno izobražujejo tudi o demokratičnih načelih in človekovih pravicah.

Vodja tega projekta in tudi zlata olimpijka, Josephine Touray pravi, da v državi, kot je Sierra Leone ni lahko biti deklica. Ravno zato si organizacija HAND prizadeva ta dekleta naučiti tudi mirnega in strukturiranega sodelovanja v demokraciji, saj verjamemo v moč vključevanja žensk v rokomet. To ne spremeni le življenja teh deklet, pač pa tudi vsesplošne odnose in prek teh se spreminja svet.

»Sploh ne morem opisati, koliko bi deklicam pomenilo, če bi prvič v življenju dobile priložnost zaigrati na pravem rokometnem igrišču. To bi pomenilo, da ljudje spoštujejo njihovo željo po igranju rokometa in da nanje gledajo kot na del skupnosti. Upamo, da bomo skupaj s hummlom uspeli uresničiti njihove sanje, " je še dodala Josephine.

Dodaj odgovor

Najbolj prodajano